Kaza, vakit namazlarının vaktinin
dışında kılmaktır. Vaktinde kılamadığımız beş vakit farz namazın kazası farz,
vitir namazının kazası ise vaciptir. Bu durumlarda namazında sadece farzı
kılınır.
Kaza Namazı Nasıl Kılınır
- Kaza namazını, kerâhat vakti(Güneşin batış ve doğuş sırasında tam tepede bulunduğu vakit) istediğiniz zaman kılabilirsiniz. Yani akşam namazının kazası için akşam namazı vaktini beklemenize gerek yoktur.
- Beş vakit namazdan hangisinin kazasını yapacaksanız o vakte göre kılmalısınız. Kaza namazının özel bir kılınış şekli yoktur. Yani akşam namazının kazasını yapacaksanız akşam namazının kılınış şekli ile kazanızı gerçekleştirmelisiniz.
- Kaza namazına başlarken “Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişi de kılamadığım son ikindi (ya ilk ikindi) namazını kılmaya.” diyerek niyet edilir. Geçmiş dönemde kılamadığınız namazları ya ilk baştan ya da sondan niyet etmeye başlayarak kılabilirsiniz. Böylelikle düzen sağlanmış olur.
- Herhangi bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce ezan okunmalı, ardından kamet getirilerek kılınmalıdır. Birden fazla kaza namazı kılmak istiyorsanız bir ezan yeterlidir, fakat her farz namazı için ayrı ayrı kamet getirmek gerekir. Bu da sünnettir.
- Dinen kaza namazını evde kılmak daha doğrudur. Çünkü geçmiş dönemlerde namaz kılmadığımızı belli etmek Allah’a karşı cüret sayılır. Aynı zamanda başkaları için de kötü örnek olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder